Кухар, насамперед, виконує такі операції: прийом сировини, її переробка, зберігання продуктів; приготування холодних закусок, гарячих страв, випічка з борошна; оформлення страв для їх роздачі. Основні операції кухар виконує вручну. Але сьогодні вже більшість трудомістких операцій здійснюють машини, механізми та автомати.

Своїм корінням кулінарія поринає у далеке минуле – туди, де горів вогонь жертовного вогнища. Найбільше у розвиток кулінарії внесли античні народи – древні греки та римляни. Але професія кухаря узаконюється набагато пізніше.

Кухарську майстерність греки ставили в один ряд із музикою та поезією.

Професія кухаря відноситься до типу “людина – техніка”. Але певною мірою вона може бути віднесена і до типу “людина – людина” (кухар обслуговує відвідувачів, стоїть на роздачі страв), а також до типу “людина – художній образ” (естетичне оформлення страв).

Ця професія передбачає використання як ручної праці, так і машин, механізмів, напівавтоматичного та автоматичного обладнання. Праця кухаря проходить в умовах звичайного мікроклімату.